Dezinfectie si masuri de precautie coronavirus COVID-19

Dezinfectie si masuri de precautie coronavirus COVID-19

dezinfectie coronavirusCoronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusi, gasiti atat la animale cat si la oameni. Acest virus infecteaza omul, cauzand diverse boli, de la raceala comuna la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS). Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra in corp prin ochi, nas si gura, astfel eviati atingerea daca nu v-ati spalat bine mainile. Mainile intra in contact cu suprafetele contaminate de virus raspandidu-se in tot corpul.

Noul Coronavirus (COVID-19) este un virus respirator care se raspandeste in primul rand prin contactul cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Este importanta exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, cand stranutati sau tusiti, apropiati gura de partea inferioara a cotului sau folositi servetele pe care aruncati-le imediat la cosul de gunoi. Spalati-va cat mai des pe maini si folositi geluri antibacteriene pe baza de alcool.

Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 in Romania, toti pacientii care se interneaza trebuie considerati ca fiind potential infectati, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protectie la toate procedurile medicale efectuate, conform ghid INSP.

Momentan, nu exista cercetari stiintifice care evidentiaza ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele functioneaza doar impotriva bacteriilor nu impotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizeaza antibiotic ca si metoda de prevenire sau tratament, decat in cazul in care se constata si o infectie bacteriana.

dezinfectie covid19Printre cei mai obisnuiti dezinfectanti folositi care s-au dovedit a fi eficienti impotriva SARS-CoV-2 se numara: etanolul 70-90%, solutii pe baza de clor (de exemplu, hipoclorit) cu concentratie de la 0,1% (1000 ppm) pentru dezinfectarea generala a mediului sau de 0,5% (5000 ppm) pentru obiectele contaminate cu sange si cu alte fluide corporale, sau cu peroxid de hidrogen >0,5%5-6. Durata minima recomandata pentru expunerea suprafetei la acesti dezinfectanti este de un minut1 sau in conformitate cu instructiunile producatorului.

In unitatile sanitare, suprafetele din mediul inconjurator se refera la suprafetele mobilierului si alte obiecte fixe (de ex. mese, scaune, pereti, intrerupatoare, periferice de computer), precum si la suprafetele de echipamente medicale necritice (echipamente care intra in contact doar cu pielea intacta, cum ar fi mansetele de masurare a tensiunii, scaune
rulante, incubatoare). Aceste suprafete trebuie curatate frecvent cu apa si detergent, urmata de aplicarea unui dezinfectant.

In unitatile ne-sanitare, suprafetele includ mobilier si alte obiecte fixe, cum ar fi blaturi, balustrade, precum si podele si pereti. Dezinfectantii ar trebui aplicati pe suprafetele atinse frecvent pentru a reduce contaminarea potentiala cu virusul SARS-CoV-2 in locatiile comunitare, unde riscul de contaminare nu este cunoscut (de exemplu, sali de sport, birouri, restaurante, unitati de cazare), precum si in gospodarii si unitati ne-traditionale unde sunt cazate persoane bolnave sau suspecte de COVID-19.

In spatiile inchise nu este recomandata aplicarea de rutina a dezinfectantilor pe suprafete prin pulverizare sau fumigatie (cunoscuta si sub denumirea de afumare).

Pulverizarea suprafetelor atat in unitatile sanitare cat si in cele ne-sanitare (de exemplu, gospodariile pacientilor) cu dezinfectanti nu va fi eficienta si poate dauna persoanelor.

Pulverizarea sau fumigarea spatiilor exterioare (cum ar fi strazi, trotuare, pasarele sau piete) nu este recomandata pentru a elimina sau a inactiva SARS-CoV-2 sau alti agenti patogeni.

In cazul in care se aplica dezinfectanti trebuie realizata curatarea manuala a suprafetelor, prin aplicarea de apa si detergent si frecarea suprafetelor pentru a asigura eliminarea fizica a materialelor organice, urmata de curatarea cu o carpa sau cu o laveta inmuiata in dezinfectant.

Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda folosirea mastii de protectie doar in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus, si prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus